Az ALICE együttműködés első fizikai cikke az European Physics Journal C folyóiratnál

2009. november 28-án az ALICE együttműködés beküldte az első fizikai tartalmú cikkét az European Physics Journal C-hez , egyúttal feltette azt a publikus ArXiv adatbázisba is (a cikk ezen az oldalon is elérhető). A cikk azon ütközések elemzése alapján született, amelyek november 23-án, hétfő délután történtek. A 40 perc alatt 284 igazi proton-proton ütközés adatait sikerült szalagra rögzíteni, kiszűrve a nyaláb-gáz és nyaláb-fal ütközéseket. Ez az adatmennyiség elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy 900 GeV energián meghatározhassuk az úgynevezett rugalmatlan („inelastic”) és a többszörösen diffraktív („non-single diffractive”) ütközések hatáskereszmetszetét.

Ezeket az adatokat 1986-ban proton-antiproton ütközésekben már lemérték, az akkori UA5 kísérletben. Abban az időben 900 GeV volt a csúcsenergia a CERN-ben. A szuperproton-szinkrociklotront (SPS), amely 450 GeV-re gyorsítja a protonokat, egy kis módosítással alkalmassá tették egyidejű antiproton-gyorsításra, ahonnan már csak egy lépés volt az ütköztetések létrehozása, a 900 GeV elérése.
 
Az UA5 kísérlet mérési eredményeivel való, szisztematikus hibán belüli egyezés nagyon jó hír, mert azt jelenti, hogy jól működnek az ALICE detektorok. 20 évi várakozás után a kutatók ezzel az eredménnyel megkezdték az ALICE tudományos programjának végrehajtását.

A bejegyzést köszönjük Lévai Péternek!

Leave a comment